Tips bij beginnende bekkenklachten tijdens de zwangerschap

Tijdens de zwangerschap verandert er veel in je lichaam. Dit hoort er bij, maar zowel tijdens de zwangerschap als na de bevalling kan dit leiden tot klachten. Veel vrouwen krijgen rug- en bekkenpijn, welke het uitvoeren van de dagelijkse handelingen behoorlijk lastig kan maken. Hieronder vind je 6 tips voor wanneer je beginnende bekkenklachten krijgt.

Wanneer je vroeger last had van je bekken tijdens de zwangerschap, werd er gesproken over bekkeninstabiliteit. Deze term gebruiken we eigenlijk niet meer, omdat iedere zwangere vrouw een instabieler bekken krijgt in haar zwangerschap. Het hormoon relaxine zorgt namelijk voor een verweking van de banden rond het bekken, zodat het bekken ruimte kan geven voor het passeren van het kindje tijdens de bevalling. Daarom spreken we tegenwoordig liever over bekkenpijn of bekkenklachten.

De behandelwijze is ook sterk veranderd de afgelopen jaren. Tot 20 jaar geleden was bekkenpijn lastig te behandelen, waardoor het flink invaliderend kon zijn. Gelukkig weten we nu beter hoe we bekkenpijn kunnen behandelen. Daarom hieronder 6 tips wanneer je beginnende bekkenklachten ervaart.

Tip 1: Wissel regelmatig af in houding.
Heb je zittend werk? Ga dan wat vaker tussendoor staan of lopen. Heb je juist fysiek werk? Ga dan wat vaker zitten of – als het kan – liggen.

Tip 2: Let op een symmetrische houding.
Ga staan op twee benen en kleed je bijvoorbeeld ook zittend aan en uit en zit op 2 billen evenveel.

Tip 3: Houd je conditie op peil.
​Het is uit onderzoek naar voren gekomen dat zwangeren die actief blijven, minder snel klachten krijgen. Wanneer lopen en fietsen niet meer zo goed gaat, doe dit dan steeds korte momenten.

Tip 4: Zorg dat je niet teveel achter elkaar doet!
Zoals hierboven beschreven verweken de banden rond het bekken tijdens de zwangerschap. Spieren kunnen deze instabiliteit vaak wel goed opvangen, mits je niet te veel doet! Wanneer je namelijk teveel dingen achter elkaar wilt doen – zoals je normaal waarschijnlijk gewend bent – dan worden de spieren op een gegeven moment moe en wordt het bekken niet goed meer gestabiliseerd. Dat is ook het moment dat er meestal pijnklachten ontstaan. Probeer je activiteiten daarom te verdelen over de dag. Je kunt de taken meer afwisselen of meer korte rustpauzes inlassen door te gaan zitten of liggen. Op die manier krijgen je spieren rust om daarna weer te kunnen helpen bij de stabiliteit.

Tip 5: Breng met bukken je buik tussen je benen.
Wanneer je even snel iets wilt oprapen, buk dan door middel van het maken van een squat met de voeten wijd uit elkaar waarbij je de buik tussen de benen brengt. Moet je wat langer laag bij de grond zijn, ga dan op de hurken zitten en breng ook daarbij de knieën ver naar buiten met de buik er tussenin.

Tip 6: Loop niet te lang door met klachten.
Blijven de klachten aanhouden? Of zitten jouw klachten voornamelijk aan één zijde? Neem dan contact met de praktijk op. Loop niet te lang door met pijn. Vaak heb je na een paar behandelingen je klachten onder controle, waardoor je een prettigere zwangerschap hebt!

Ik help je graag!

Clientervaringen


“Melissa heeft mij nu voor de 2e keer begeleid tijdens de zwangerschap en beide keren zijn de klachten binnen korte tijd verminderd/ verdwenen. Mocht ik nog een 3e keer zwanger raken en weer dezelfde klachten hebben, bel ik haar zeker weer.”

“De therapie heeft veel meer effect gehad dan ik van tevoren had gedacht! Nooit gedacht dat ik van mijn slijmbeursontsteking in mijn heup af zou komen na 2 jaar er mee rond te hebben gelopen. Dankzij de deskundigheid tijdens de behandelingen kan ik nu eindelijk weer normaal op mijn zij slapen, zonder wakker te worden van de pijn. Ik kan nu ook weer lange wandelingen maken. Ik ben zeer tevreden en raad Melissa zeker aan.”

“Melissa heeft ervoor gezorgd dat de laatste 9 weken van mijn zwangerschap een stuk draaglijker waren! De behandelingen gaven veel verlichting rond mijn bekken, waardoor ik de laatste loodjes beter doorgekomen ben.”

“Ik ben erg blij dat de huisarts mij naar Oefentherapie Cesar had doorverwezen, want ik ben nu pijnvrij! Ik ben dus goed geholpen en wanneer ik nog klachten ervaarde, kon ik contact opnemen. ”

“De therapie vond ik super! Ik ben anders naar mijn houding gaan kijken, bijvoorbeeld hoe ik sta, zit enz. De oefeningen waren makkelijk te onthouden en goed uit te voeren. Het prettige is dat ik hierdoor mijn dagelijkse activiteiten kon blijven uitvoeren.”

“Er wordt altijd gevraagd hoe het gaat en hierop wordt de behandeling aangepast. Er is genoeg ruimte om aan te geven waar er problemen worden ervaren bij de oefeningen en houdingsaanpassingen. Ik ben zeer tevreden over de behandelingen en heb veel geleerd over mijn houding en mijn herniaklachten zijn bijna niet meer aanwezig.”

“Bedankt Melissa voor de zeer goede begeleiding en luisterend oor, dit had ik nodig. De fijne behandelingen hebben mij erg geholpen om mij om te leren gaan met mijn chronische klachten!”

“Deskundig advies, makkelijk bereikbaar, meelevend.”

“Het behandeltraject was heel fijn vooral omdat er goed afgestemd werd op de situatie (thuis) en wat daarin haalbaar is, ga zo door!”

“Geweldige therapeute die je precies aangeeft wat je moet gaan doen. Het effect daarvan is dat het beter gaat.TOP!!!”

Bekkenpijn / Lage Rugpijn/ Pijn in SI-gewricht

Het bekken vormt een centraal punt in ons lichaam. Het is de basis van de rug en tegelijkertijd beschermt het de organen die in de buikholte liggen. Het vormt hierin een ring, welke bestaat uit botten, gewrichten, banden en spieren. En dit geheel speelt een belangrijke rol bij het overbrengen van krachten. Pijnklachten rondom het bekken kunnen daarom behoorlijk hinderlijk zijn tijdens de dagelijkse bezigheden.

 

Hoe herken je bekkenpijn?
Bekkenpijn kun je op verschillende plekken ervaren rond de 'bot-delen' van het bekken, zoals; de SI-gewrichten (rond de kuiltjes boven de billen), het schaambeen, de zitbeenknobbels en het stuitje.
Ook kun je last hebben van pijnlijke of zwakke spieren rondom het bekken, zoals de bilspieren, heupspieren, liesspieren, rugspieren en/of bekkenbodemspieren. Daarnaast kan er ook een uitstralende pijn aanwezig zijn naar de buik, de lies, de bil of naar de benen. Bekkenpijn gaat soms ook samen met een verstoorde bekkenbodemfunctie. Dit zorgt voor problemen bij plassen, ontlasten of vrijen. 

Vaak voel je bekkenpijn bij het starten van bewegingen. Verder kun je de pijn opmerken bij bijvoorbeeld; opstaan uit een stoel, lang in dezelfde houding zitten of staan, omdraaien in bed, lopen, traplopen, in en uit de auto stappen en zware activiteiten als stofzuigen en tillen. 

 

Bekkenpijn tijdens de zwangerschap:
Tijdens de zwangerschap wordt o.a. het bekken beweeglijker (mobieler) onder invloed van het zwangerschapshormoon relaxine. Dit is een heel natuurlijk en nuttig mechanisme om de geboorte te vergemakkelijken. Niet elke zwangere vrouw ondervindt hier hinder van. Echter in combinatie met verkeerde houdingen en bewegingen en het (tijdelijk) niet kunnen aanspannen van bepaalde spieren kan dit een blokkering van (vaak) één SI-gewricht veroorzaken, waardoor pijnklachten in de onderrug, het bekkengebied, de schaamstreek, het stuitje, de heupen, de billen en benen kunnen ontstaan.

 

Bekkenoefentherapie:
Oefentherapie Cesar bij bekkenpijn (vroeger vaak ook benoemd als bekkeninstabiliteit) is bedoeld voor mensen met klachten als gevolg van functiestoornissen van de bekkenring (SI-gewrichten, lage rug en heupen). Bekkenpijn ontstaat vaak tijdens de zwangerschap of (soms) tijdens de bevalling. Hoewel het ook door een ongeval of sportblessure kan ontstaan. Niet alleen vrouwen kunnen hier last van hebben. Bekkenpijn komt ook voor bij mannen.

Tijdens de behandelingen wordt er vaak gebruik gemaakt van de de behandelmethode van Cecile Röst. Vaak zijn enkele therapiesessies al voldoende voor een optimaal resultaat. In dit filmpje kun je een indruk krijgen van de behandeling door een bekkenoefentherapeut.

Tijdens de zwangerschap en de eerste zes weken na de bevalling bestaat de behandeling uit het herstel van symmetrie in beide SI-gewrichten en stabiliseren, naast het naleven van de gegeven leefregels en adviezen voor het dagelijks leven, lichte oefentherapie gericht op het verbeteren van het bewegingsgevoel en de bewustwording, ontspannen en versterken van bekkenbodem. Ook versterking van de schuine en dwarse buikspieren, bilspieren en rugspieren, het leren omgaan met de klachten en zo nodig het dragen van een bekkenband komen aan de orde. Na de bevalling wordt de oefentherapie geïntensiveerd en meer gericht op het hervatten van dagelijkse bezigheden (ook bijv. Houdingen bij het verzorgen van de baby) en sport.

 

 

 

Hoevelaken
Verloskundigen Aandelaak
Hogebrinkerweg 15a
3871 KM Hoevelaken

 

Leersum
Paramedisch Centrum Helix
Meester Bosweg 14
3956 XH Leersum

 

Amerongen
Oefentherapie Cesar
Koenestraat 1a
3958 XD Amerongen

Contactgegevens

Telefoon: 06-52427336
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Hoevelaken
Hogebrinkerweg 15a

3871KM Hoevelaken

Leersum
Meester Bosweg 14

3956XH Leersum

Amerongen
Koenestraat 1a
3958 XD Amerongen