Bekkenbodemklachten

Oefentherapie Cesar bij bekkenbodemklachten is bedoeld voor mensen met klachten die het gevolg zijn van functiestoornissen van de bekkenbodem zoals incontinentie, obstipatie, verzakkingen en pijn. Vaak begint het met een 'klein ongemak'. Zomaar een paar druppels urine verliezen tijdens inspanning, de ontlasting niet op kunnen houden of juist moeilijk kwijt kunnen. Velen schamen zich ervoor en praten er niet over. Ze durven niet meer uit te gaan, niet meer te sporten. Het zelfrespect neemt af, evenals het zelfvertrouwen, de sociale contacten lijden eronder. Kortom, velen zien de kwaliteit van hun leven verminderen.
In vele gevallen zijn de klachten terug te voeren op het niet goed functioneren van de bekkenbodemspieren. De bekkenbodem heeft drie functies: sluiten, openen en dragen (van de buikorganen en tijdens een zwangerschap ook van je kindje). De bekkenbodemspieren kunnen te zwak of juist te gespannen zijn. Of ze functioneren niet op de goede manier of op het juiste moment, waardoor stoornissen kunnen optreden. Bekkenbodemspieren zijn aan te spannen en te ontspannen. Veel mensen zijn zich hier niet van bewust of voelen dit niet. Met bekkenoefentherapie kan u begeleiding krijgen wanneer de klachten te maken hebben met een verkeerde werking van de bekkenbodemspieren. Daarnaast krijgt u advies over onder andere ademhaling, houding en beweging, voeding en toiletgedrag. Hiermee wordt het inzicht in de klachten vergroot en leert u wat u er zelf aan kunt doen. Tevens vormen de oefeningen ter bewustwording van het aan- en ontspannen van de bekkenbodemspieren een belangrijk therapieonderdeel.

 

Voor welke klachten is bekkenbodem-oefentherapie geschikt?

Veel klachten die veroorzaakt worden door stoornissen in de bekkenbodem kunnen positief worden beïnvloedt. Daarbij kan je denken aan: 
- Ongewild verlies van druppels urine tijdens inspanning (stress-incontinentie)
- Veelvuldig optredende, plotselinge, hevige, niet te onderdrukken aandrang om te plassen (urge-incontinentie)
- Ongewild verlies van ontlasting (faecale incontinentie)
- Het bij herhaling slechts moeizaam kwijt kunnen van ontlasting (obstipatie)
- Verzakkingen van de blaas, baarmoeder of darmen
- Pijn in de onderbuik, rond de anus of de geslachtsdelen

Hoevelaken
Hogebrinkerweg 15a

3871KM Hoevelaken

Leersum
Meester Bosweg 14

3956XH Leersum

Amerongen
Koenestraat 1a
3958 XD Amerongen